ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ

Найбільша група «отруєнь», що супроводжується нудотою, блювотою, проносом, високою температурою, - це гострі кишкові інфекції. Основна причина їх виникнення - неякісна їжа або вода. Щоб уникнути цього, необхідно:

• ретельно мити руки перед їжею;

• мити кип'яченою водою фрукти і овочі, які не будуть піддаватися термічній обробці;

• пити лише кип'ячену або бутильовану воду;

• харчі, що швидко псуються, зберігати в холодильнику.

Наступна група отруєнь - інтоксикація стафілококом і ботулізм. Симптоми - різкий підйом температури, озноб, інтенсивні м'язові і головні болі, висип на тілі, нудота, блювання і пронос.

Картина захворювання на ботулізм має дуже характерні особливості: м'язова слабкість, різка сухість у роті, «туман» перед очима і двоїння предметів, відчуття «грудки» в горлі. Зіниці у хворого широкі, дихання поверхневе, людина втрачає міміку (стає маскоподібною), змінюється тембр і висота голосу. Щоб запобігти інфікування, слід купувати кондитерські вироби тільки в перевірених часом магазинах і від перевірених постачальників; не захоплюватися виготовленням і вживанням домашніх консервів (м'ясо, птиця, риба, гриби), тим більше, не купувати їх у інших людей.

Наступна група «отруєнь» - отруєння грибами та ягодами. Рекомендується взагалі не збирати і не їсти дикорослі гриби.

Остання група «отруєнь» - наслідки вживання зіпсованих продуктів.

Якщо з моменту потрапляння отрути в організм пройшло не більше 2-4 годин, найбільш дієвим методом допомоги буде промивання шлунку. Блювання та пронос, що супроводжується підвищенням температури, - вагома причина викликати лікаря.

Кiлькiсть переглядiв: 177