ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Небезпечні гриби поділяються на три групи: умовно їстівні, неїстівні та отруйні. Умовно їстівні - це гриби, що містять отруйні або подразнюючі речовини, які зазвичай руйнуються при спеціальних видах обробки. Неїстівними грибами називаються гриби, що мають неприємний запах, гіркий чи їдкий смак. Такі гриби не викликають отруєнь, але можуть бути причиною порушень травлення, неприємних відчуттів. І нарешті, до групи отруйних включаються гриби, що містять токсини, які не руйнуються ні за яких методів кулінарної обробки.

Найбільш отруйними, смертельно небезпечними грибами вважаються бліда поганка і два схожих на неї гриба: білий мухомор і мухомор смердючий. Далі йде павутинник помаранчево-червоний отруйний, павутинник особливий, червоний мухомор. Всі гриби-вбивці пластинчасті.

Основними причинами отруєнь є вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Через 1-4 години після вживання грибів з'являються,нудота, блювання, біль у животі, пронос - в залежності від виду гриба, його кількості, віку та стану здоров'я потерпілого. Далі йдуть посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

При отруєнні грибами негайно телефонуйте в «Швидку допомогу». Одночасно починайте промивати шлунок блідо-рожевим розчином марганцівки. В жодному разі не можна вживати будь-які ліки та їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Тому обов’язково зверніться до фахівців, адже на кону - ваше життя!

Кiлькiсть переглядiв: 340