КОРИСНІ ТА ШКІДЛИВІ ВЛАСТИВОСТІ КАВИ

Більшість бажаних та небажаних ефектів кави зумовлені наявністю в ньому речовини, усім відомої як кофеїн. Але крім кави кофеїн міститься в чаї, майже у всіх напоях під назвою «Кола», у шоколаді та кондитерських виробах з какао, він є обов’язковим компонентом тоніків та енергетичних напоїв.

Потрапляючи до шлунка, кофеїн за лічені хвилини проникає в кров. Однак надовго він в нашому організмі не затримується. Через 2 години після приймання в організмі не лишається навіть спогаду про кофеїн.

Дослідження свідчать, що вплив кофеїну на артеріальний тиск людини індивідуальний. З одного боку, кофеїн спричиняє часте серцебиття, прискорює циркуляцію крові. Цей чинник, безумовно, сприяє підвищенню тиску. Але, з іншого боку, кофеїн розширює судини, і в такий спосіб чинить протилежну дію. Ефект може бути різним у різних людей, тому медики не радять експериментувати із кавою пацієнтам з гіпертонією третього ступеню.

Медиками відмічено: якщо вживати всього 2 чашки на день, можна знизити ризик таких захворювань, як рак підшлункової залози, печінки, прямої і товстої кишок, також знижується ризик хвороби Паркінсона. Регулярне вживання кави зменшує ймовірність захворіти на діабет, особливо у жінок. На 30% можуть зменшити небезпеку виникнення жовчнокам'яної хвороби 2-3 чашки на день. Серед кавоманів менше людей, що хворіють на гіпертензію, астму, мігрені, цироз печінки, атеросклероз, інфаркт, підвищений холестерин. Кава дозволяє зберегти молодість, бо у ній містяться антиоксиданти. Слід пам’ятати, що все це стосується натуральної кави, а не розчинного сурогату.

Кiлькiсть переглядiв: 240