ПЛАСТИКОВИЙ ПОСУД
Якщо ви користуєтеся одноразовими тарілками, виделками, ложками та стаканами, то варто знати абетку маркування.
Досить обережними потрібно бути при використанні посуду з полістеролу. На дні такого посуду має міститися маркування «PS» англійськими літерами. Його легко відрізнити: він хрусткий і ламається. Посуд із полістеролу не витримує гарячого. Якщо ви будете використовувати таку тарілку для гарячої страви – разом із нею отримаєте ще й серйозну дозу токсинів.
Під чай та каву можна використовувати посуд з поліпропілену. Він не ламається, а лише мнеться та має позначку «РР», або трикутник із цифрою п’ять. Але якщо пити з такої склянки алкогольні напої, то страждають не лише нирки, але й очі.
Для гарячих страв та напоїв придатний пінопластовий посуд. Він на 95% складається з повітря, абсолютно інертний, а відтак не виділяє жодних токсичних речовин при контакті з їжею.
Поліетилен, з якого виготовляють харчову плівку, не стійкий до жирів. Повторне використання пластикових пляшок насичує організм сполуками кадмію, свинцю та формальдегіду.
Надзвичайно небезпечний посуд з полівінілхлориду (ПВХ), який після тривалого зберігання починає виділяти канцерогени. Такі вироби повинні маркуватися позначками у вигляді трійки у трикутнику або PVC.
Безпечними для зберігання мінералки, соків, олії вважають пляшки, які добре витримують тиск вуглекислого газу. Такий матеріал позначається підписом PET і цифрою один.
Пластиковий посуд не лише завдає шкоди здоров’ю, але й розкладається в землі близько сотні років. Тому в розвинених країнах пластик замінюють папером. Картонний одноразовий посуд не токсичний, більш термостійкий, безпечний для розігріву їжі в мікрохвильовій пічці, легко утилізується та переробляється.
Кiлькiсть переглядiв: 247